سنسور اکسیژن و هر آنچه باید راجع به سنسور اکسیژن بدانید!
سنسور اکسیژن چیست؟
سنسور اکسیژن چیست؟
سنسور اکسیژن یکی از قطعات کاربردی در خودرو محسوب می شود. این قطعه نسبت اکسیژن موجود در گاز ها و یا مایعات خودرو را اندازه گیری می کند. این سنسور را می توان در همه خودرو ها مشاهده کرد با این تفاوت که در خودرو های جدید تر تعدد آن ها بیشتر خواهد بود. لامیدا معیار تنظیم نسبت اکسیژن به گاز یا مایع در خودرو است. این سنسور در موتور احتراق داخلی نسبت اکسیژن به گاز های حاصل از احتراق موتور که از اگزوز خارج می شوند را اندازه گیری می کند. مقدار های اندازه گیری شده به بخش های دیگری همچون سوخت رسانی های و کنترل کننده های آلاینده فرستاده خواهد شد.
وظیفه سنسور اکسیژن
در حقیقت سیستم تنظیمی اکسیژنی یا همان سنسور مذکور، میزان غلظت سوخت نسبت به هوای ارسال شده به موتور را اندازه گیری خواهد کرد. سنسور اکسیژن در سال 1960 توسط شرکت بوش ابداع شده و به مرور در تمامی خودرو های جهان تعبیه شد. سر این قطعه به وسیله یک عدد غلاف فلزی محافظت می شود. بدنه این قطعه از جنس سرامیک است. قسمت داخلی و خارجی این قطعه هر دو با اکسیژن در ارتباط هستند با این تفاوت که اکسیژن مرتبط با بخش داخلی بدنه با اکسیژن اتمسفری و بخش خارجی با اکسیژن موجود اگزوز مرتبط است. اختلاف بین این دو بخش باعث ایجاد ولتاژ در این قطعه خواهد شد.
سنسور اکسیژن در حقیقت وضعیت مخلوط سوخت را نمایان می کند. از طرفی دیگر نیز واحد الکترونیکی موتور خودرو (ECU) نسبت هوا و سوخت را تنظیم می کند تا بتواند مصرف سوخت و مقادیر آلاینده ها را به حداقل مقدار ممکن نزدیک کنند.
این سنسور در واکنش به اکسیژن احتراق نیافته ای که در اگزوز قرار دارد واکنش نشان می دهد. سنسور اکسیژن در ابتدا سیگنال ولتاژ کمی تولید می کند. این ولتاژ پس از آنکه مخلوط سوخت و هوا غنی تر شدند افزایش خواهد یافت. این قطعه غلیظ شدن و یا رقیق شدن مخلوط سوخت از اکسیژن را با ارسال سیگنال های مختلف به واحد الکترونیکی یا همان ECU منتقل می کند تا نسبت این دو ماده در این مخلوط همواره در مقدار ثابتی قرار داشته باشد. در ادامه به بررسی سنسور اکسیژن چند خودرو متفاوت می پردازیم و هر کدام از آن ها را برای شما توضیح می دهیم تا کارکرد آن ها را بهتر درک کنید. با ما همراه باشید.
سنسور اکسیژن پراید
پراید به عنوان یکی از پر استفاده ترین خودرو های ایران برخلاف اتومبیل های جدید دارای یک عدد سنسور اکسیژن می باشد که بر روی اگزوز و یا در محل خروج دود های حاصل از مصرف سوخت قرار گرفته است به گونه ای که این قطعه در پراید به هنگام خروج دود میزان اکسیژن موجود در سوخت را به هنگام احتراق محاسبه می کند و مطابق با استاندارد های تعریف شده بر روی آن، این میزان را تعیین خواهد کرد.
سنسور اکسیژن سمند ef7
سنسور اکسیژن سمند EF7 در برابر با اکسیژنی که در درون اگزوز وجود دارد و هنوز محترق نشده است از خود واکنش به عمل می آورد. این قطعه در ابتدا نیرو های الکتریکی کمی را با ولتاژ هاسی نسبتا پایین تولید می کند. این ولتاژ کم که عمدتا کمتر از یک ولت نیز می باشد با غنی شدن شدن مخلوط سوخت و هوا بیشتر خواهد شد. قابل توجه است بدانید که در اصل سنسور اکسیژن سمند EF 7 همانند یک کلید عمل می کند و رقیق بودن و یا نبودن سوخت از هوا واکسیژن را به وسیله پالس های خاصی به ای سی یو می فرستد تا بتواند این مقدار را ثابت، و در ثورت لزوم کم و یا زیاد شود.
سنسور های اکسیژنی که در قسمت جلویی خودرو قرار گرفته اند مقدار اکسیژن موجود در گاز های خارج شده از محفظه احتراق را اندازه گیری می کنند.میزان سوخت ورودی به موتور بسته به غلظت اکسیژن موجود در گاز های خروجی از اگزوز توسط کامپیوتر تنظیم می شود. این تنظیم جهت ارائه ایده آل ترین ترکیب با حداقل مقدار گاز گلخانه ای به موتور خودرو می باشد.
سنسور های اکسیژنی که در قسمت عقب خودرو قرار می گیرند در پشت مبدل کاتالیزوری تعبیه شده اند. عملکرد این قطعه منترل میزان اکسیژن موجود در گاز ها عبوری از مبدل کاتالیزوری می باشد. وجود اختلال در یکی یا چند تا از سنسور های اکسیژنی خودرو سبب ایجاد اخلال در اندازه گیری تست آلایندگی خودرو نیز خواهد شد. خراب بودن این قطعات به مرور زمان ممکن است به کاتالیزور خودرو به شدت آسیب برساند و مقدار سوخت مصرفی را به مراتب بالاتر از حالت عادی ببرد بنابراین همواره از سلامت این محصولات اطمینان داشته باشید.
موقع تعویض سنسور اکسیژن موارد زیر را به یاد داشته باشید:
تعداد زیادی از سنسور خودرو ها که دچار اختلال در عملکرد می شوند توسط نشتی روغن یا ضد یخ موجود در خودرو خراب شده اند و قابل توجه است بدانید که این نشتی بلافاصله باید برطرف شود چرا که در غیر نشتی به سنسور های جدید و سایر قطعات دیگر خودرو نیز آسی رسانده و عملکرد آن ها را دچار اختلال خواهد کرد.
تعمیر سنسور اکسیژن
- اسکن کردن واحد الکترونیکی (ECU)اتومبیل از طریق دیاگ
- چک کردن نشتیها و سوراخهای که ممکن است در اگزوز وجود داشته باشند.
- قرار ادن سنسور جدید به جای سنسور های آسیب دیده
- بررسی کردن اتصال های الکتریکی
- یررسی کارکرد مناسب سنسور های اکسیژن
- حذف کردن کدهای مرتبط با سنسور های قبلی از ECU
- تست کارکرد مناسب اتومبیل در حال رانندگی
تست سنسور اکسیژن :
سنسور اکسیژن چیست؟
عیب یابی سنسور اکسیژن روش های مختلفی دارد و قابل توجه است بدانید که این کار منوط به استفاده از تجهیزات خاصی می باشد. عیب های این قطعه به صورت کد های خاصی بر روی دستگاه کد خوان یا همان اسکنر نمایان می شود بنابراین برای پیدا کردن مشکلات حتما به یک دستگاه اسکن نیاز است. در خودرو های قدیمی برای عیب یابی سنسور از نمایشگر های دستی استفاده می شد.
رانندگان محترم بدانند که اگر احساس کردید سنسور اکسیژن خودرو دچار مشکل شده است می توانند با استفاده از یک دستگاه اسکن یا همان اسپلوسکوپ دیجیتال، ولتاژ خارج شده و همچنین واکنش انجام شده در سنسور را مشخص کنند. تست های سلامت سنسور اگر نمایانگر وجود مشکل در این قطعه باشند باید حتما آن را تعویض کنید چرا که این قطعات قابل تعمیر نیستند و تنها راه برای بهبود عملکردشان، تعویض می باشد.
نکته:
سنسور های تازه جایگزین شده با نمونه های قلبی باید مطابقت کامل داشته باشند مثلا اگر سنسور فرسئده شده دارای گرم کن باشد باید نمونه ی تازه تعبیه شده نیز از این ویژگی برخوردار باشد وگرنه عملکرد مناسبی را در خودرو ایجاد نخواهد کرد و همچنین ممکن است باعث آسیب زدن به مدار کنترل گرم کن داخل ECU موتور شود.
تعویض سنسور اکسیژن:
رانندگان دقت داشته باشند؛ برای این که توان موتور در حد اکثر میزان خود حفظ شود بهتر است کمی زودتر از موعد خراب شدن سنسور اکسیژن آن را تعویض کنند. نظریه برخی کارشناسان دیگر نیز بر این اساس اسا که باید حتما پس از پیمودن مسافت طولانی با خودرو سنسور آن را مورد بررسی و یا حتی تعویض قرار داد.
مقدار مسافت طی شده که بهتر از بعد از آن سنسور خودرو را تعویض کرد بر حسب نوع سنسور متفاوت است به طوری که اگر سنسور خودرو از نمونه های قدیمی فاقد گرم کن باشد بهتر است آن را پس از مسافتی حدود 30000تا 500000 تعویض کرد درحالی که این مسافت برای نمونه های جدید که چهار سیم داشته و دارای آبگرمکن می باشند بیشتر است و مسافتی حدود 60000 تا 1000000 مایل برای آن ها تخمین زده می شود.
حتما مطالعه نمایید: سنسور سرعت و هر آنچه باید راجع به سنسور سرعت دانست.
علائم خرابی سنسور اکسیژن
روشن شدن چراغ چک خودرو
سنسور اکسیژن اتومبیل به هر علتی دچار اختلال در عملکرد شود یا کارکرد صحیحی ارائه ندهد ولتاژی که به ECU یا همان واحد الکترونیکی خودرو ارسال می کند بیشتر از محدوده مشخص شده آن خواهد بود و این مشکل عموما به صورت روشن شدن این چراغ در اغلب خودرو ها نمایان خواهد شد.
افزایش آلاینده های موتور
همانطور که در بخش های قبلی نیز اشاره کردیم دریافتید که مهمترین وظیفه این قطعه تنظیم اکسیژن و آلاینده های حاصل از گاز های احتراقی موتور خودرو می باشد بنابراین اگر به درستی کار نکند میزان این آلاینده ها به مراتب نسبت به قبل بیشتر خواهد شد و این می تواند علامتی آشکار بر اختلال در عملکرد سنسور اکسیژن خودرو باشد.
کاهش قدرت موتور
کم شدن قدرت و نیروی موتور خودرو می تواند یکی دیگر از مهمترین نشانه های خرابی سنسور اکسیژن باشد چرا که اگر این قطعه به درستی کار نکند میزان آلاینده ها زیاد شده و از طرفی دیگر تنظیم اکسیژن نسبت به گاز ها و مایعات دیگر خودرو بر هم می خورد و تمامی این عوامل دست در دست هم سبب کاهش توان موتور و ایجاد اخلال در کارکرد آن خواهند شد.
نحوه شستن سنسور اکسیژن
شستن سنسور های خودرو از جمله دریچه های گاز و سنسور های اکسیژن یکی از پر چالش ترین مسائلی می باشد که توجه افراد زیادی را به خود جلب کرده است و همچنین توصیه متخصصان بر این مسئله که بهتر است تقریبا هر ماه حداقل یک بار این دریچه ها را تمیز کرد شدت جلب توجه افراد را بر این قضیه به مراتب بالا تر برده است.
سنسور اکسیژن به عنوان یکی از پر کاربرد ترین سنسور های خودرو بشمار می رود و قابل توجه است بدانید که این قطعه در صورتی که دچار مشکل فیزیکی و یا خرابی کامل نشده باشد قابل شست و شو است. نحوه شست و شوی سنسور اکسیژن به این طریق بوده که ابتدا باید سنسور را خارج کرده و به آرامی و بدون آسیب رساندن به سایر بخش های دیگر، با استفاده از یک پارچه تمیز و مقداری محلول شست و شو، آن را تمیز کرد.
تمیز کردن این قطعه مراحل زیادی دارد و اگر سر خود و بدون اطلاعات و مهارت کافی در رابطه با آن اقدام کنید ممکن است باعث اختلال در کارکرد کلی آن شوید بنابراین توصیه می کنیم برای انجام این کار حتما به یک فرد متخصص مراجعه نمایید.
خراب بودن گرمکن سنسور اکسیژن چه تاثیری در کارکرد خودرو دارد؟
همانطور که در بخش های قبل نیز اشاره کردیم؛ سنسور اکسیژن از بخش های گوناگونی درست شده و قابل توجه است بدانید که اگر بخش های سرامیکی و همچنین حسگر های آن سالم باشد اختلال قابل توجهی در خودرو ایجاد نخواهد کرد. به یاد داشته باشید که برای کارکرد بهتر خودرو در صبح باید به اتومبیل اجازه دهید تا به اصطلاح گرم شود.
ایجاد خطا در گرمکن خودرو سبب روشن شدن چراغ چک آن خواهد شد. اما دقت داشته باشید که روشن شدن چراغ چک لزوما به علت خرابی گرمکن نیست و ممکن است سنسور خودرو مورد نظر مشکلات جدی تری داشته باشد پس حتما آن را چک کنید.
سنسور اکسیژن تقلبی و اصلی
سنسور اکسیژن به علت نقش فوق العاده مهمی که در خودرو دارد از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و خریداران همواره به دنبال آن هستند که بدانند سنسور اکسیژن تقلبی با نمونه اصلی آن چه تفاوت هایی دارد. همانطور که همه شما نیز می دانید؛ این قطعه از جمله قطعات داخلی خودرو می باشد و حائز اهمیت است بدانید که نمونه های اصلی و تقلبی آن ها از لحاظ ظاهری تفاوت زیادی با هم دیگر ندارند و تنها موارد اندکی هستند که می توان آن ها یه صورت ظاهری بررسی کرد که ما در این بخش به چند مورد از مهمترین آن ها اشاره م کنیم تا هنگام خرید سنسور اکسیژن با مشکل مواجه نشده و باوانید محصولی با کیفیت را خریداری نمایید.
بدنه سرامیکی
بدنه سرامیکی از جمله مهمترین ملزومات سنسور اکسیژن اصل می باشد چرا که اگر این قطعات از جنس سرامیک درست نشده باشند نمی توانند عملکرد مناسبی را ایجاد نمایند.
چهار سیمه بودن
سنسور های قدیمی اغلب از دو سیم تشکیل می شدند چرا که هیچ کدام از نمونه های قدیمی دارای گرمکن نیودند ولی قابل توجه است بدانید که سنسور های با کیفیت امروزی همگی دارای گرمکن بوده و به همین علت نیز از چهار سیم مجزا درست شده اند پس دقت داشته باشید که همواره به این مسئله توجه کنید.
فروشنده مناسب
امروزه فروشندگان متعددی در سراسر بازار وجود دارند که انواع مختلفی از این محصولات را با کیفیت ها و قیمت های گوناگون در دسترس مردم قرار می دهند و گاه ممکن است با یک عدم سود جو برخورد کنید و برای خرید یک محصول تقلبی هزینه گزافی را متحمل شوید بنابراین بهترین راه برای اطمینان از خرید یک محصول با کیفیت، مراجعه به فروشنده معتبر است.
قیمت سنسور اکسیژن
همانطور که میدانید بازار توسط عرضه و تقاضا اداره می شود به طوری که هر چه در خواست های مردم برای خرید یک قطعه افزایش یابد به همان میزان نیز باید تولید و عرضه آن محصول نیز بیشتر شود. امروزه تولید کنندگان و فروشندگان متعددی در سراسر بازار به وجود آمده اند که این محصولات را با کیفیت ها و قیمت های مختلف تولید کرده و در دسترس خریداران قرار می دهند. محصولات تولید شده توسط تولید کنندگان گوناگون تحت برند های مختلفی ارائه خواهد شد و حائز اهمیت است بدانید که هر یک از قطعات هر برند با استفاده از مواد اولیه منحصر به فردی و خاصی تولید شده در نتیجه کیفیت و قیمت نهایی آن ها با یکدیگر متفاوت می باشد. قیمت سنسور اکسیژن نیز از این قائده مستثنی نبوده و بر همین اساس ممکن است به هنگام خرید آن با تفاوت قیمت های مخصوصی برخورد نمایید.
یکی از مهمترین عواملی که در قیمت گذاری سنسور اکسیژن و سایر قطعات دیگر موجود در بازار موثر می باشد فروشنده مناسب است. ماشین پلاس یکی از بزرگترین مراکز ارائه خدمات اینترنتی مربوط به قطعات یدکی خودرو در سراسر ایران می باشد. این مجموعه با کیفیت ترین محصولات را با مناسب ترین قیمت و همچنین داشتن ضمانت اصلی بودن کالا و برچسب اطمینان در دسترس مردم قرار می دهد.
دیدگاه های نامرتبط به مطالب تایید نخواهد شد.
از درج دیدگاه های تکراری برهیز نمایید.