همه‌ی ما می‌دانیم که روزبه‌روز آپشن های خودرو متنوع‌تر و جذاب‌تر می‌شود و خودروسازان به‌صورت مداوم در حال اضافه کردن فنّاوری‌های بیشتر به خودروها هستند. به‌احتمال‌زیاد برای هرکسی پیش‌آمده که وقتی قصد مسافرت داشته‌اید و یک مسیر طولانی را مجبور به رانندگی بودید اما خب بسیار خسته‌کننده و طاقت‌فرسا خواهد بود. به همین دلیل بسیاری از خودروسازان به عنوان یک آپشن، تعدادی از خودروها را به سیستم کروز مجهز کرده‌اند.
زمانی که می‌خواهید یک مسیر طولانی را مثلاً  در بزرگراه رانندگی کنید، با روشن کردن کروز، در یک سرعت ثابت می‌توانید به مسیر ادامه بدهید.
در ادامه‌ی این مقاله با ما باشید تا باهم ببینیم کروز کنترل چیست و چگونه کار می‌ کند و به‌صورت مفصل در مورد کروز خودرو توضیح دهیم.

تاریخچه کروز کنترل

در قرن 20 توسط برخی از شرکت‌های خودروسازی از این سیستم استفاده شد. خودروی امپریال کرایسلر مدل 1958 به‌عنوان اولین خودرویی شناخته می‌شود که به سیستم کروز کنترل مجهز شده است. تنظیم‌کننده‌ی این سیستم، روی داشبورد نصب ‌شده بود که توسط آن سرعت موردنظر را انتخاب می‌کردند. این سیستم مکانیکی بود و به میل‌ گاردان اتصال داشت.
پس از کرایسلر، این سیستم در آمریکا بسیار موردتوجه قرار گرفت و به‌عنوان اولین کشور مطرح شد که از سیستم کروز در خودروهای خود استفاده کرد. این سیستم به اروپا نیز راه پیدا کرد. در دهه 90 میلادی اولین کروز تطبیق پذیر در ژاپن تولید شد. اما این نوع کروز با کروزکنترل تطبیق‌پذیر امروزی کمی متفاوت بود. به این صورت که، اگر در مسیر خودرو، ترافیک یا مانعی وجود داشت به راننده اخطار می‌داد یعنی سرعت خودرو را کنترل نمی‌کرد یا خبری از ترمز اضطراری نبود. اما در سال 1999 خودروی لیموزین کلاس S از نصب کروز کنترل تطبیق پذیر مجهز به ترمز اضطراری بهره برد.

کروز کنترل چیست و چگونه کار می کند

در ابتدا به این موضوع بپردازیم که کروز کنترل چیست؟ کروز کنترل درواقع سیستمی است که در مسیرهای طولانی‌مدت می‌تواند سرعت خودرو را در یک مقدار ثابت نگه دارد و بدون اینکه نیاز به گرفتن پدال گاز داشته باشد این کار را انجام می‌دهد. برای استفاده از این سیستم لازم است که سرعت خودرو بالای 30 کیلومتر بر ساعت باشد تا کارایی خوبی داشته باشد.

نحوه عملکرد

برای اینکه کارایی کروز کنترل و نحوه عملکرد کروز کنترل را بدانیم، در ابتدا سرعت متناسب و مجاز با مسیری که در آن، در حال حرکت هستید را انتخاب کنید. پس از انتخاب سرعت، کروز کنترل خودرو را روشن کنید. پس از روشن کردن کروز کنترل، خودرو دیگر روی کنترل کروز قرار دارد و لازم نیست پدال گاز را فشار دهید. برای کاهش سرعت خودرو می‌توانید دکمه‌ی منفی و برای افزایش سرعت نیز دکمه‌ی PLUS را فشار دهید.
وقتی شما پدال گاز را فشار می‌دهید، دریچه گاز در موقعیتی قرار می‌گیرد که متناسب با مقدار سرعت موردنظر شما عمل کند. در سیستم کروز ماشین نیز همین اتفاق می‌افتد، با این تفاوت که سیستم کروز توسط یک کابل با دریچه گاز ارتباط برقرار می‌کند.

اجزای آن

از اجزای کروز کنترل می‌توان مواردی را نام برد که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم.
واحد فرمان: صدور فرمان کاهش، افزایش یا تثبیت سرعت، همچنین قطع و وصل به عهده‌ای واحد فرمان است.
ECU: این بخش، دستورهایی که صادر می‌شود را پردازش و تجزیه‌وتحلیل می‌کند. سپس آن‌ها را برای اجرا آماده می‌کند.
عملگر: در اینجا عملگر با توجه به میزان سرعتی که ما تعیین می‌کنیم، دریچه گاز را باز و بسته می‌کنیم.
با فشار دادن پدال گاز، دریچه گاز باز می‌شود سپس سرعت افزایش پیدا می‌کند. در این سیستم عملگر این وظیفه را بر عهده دارد. در سیستم کروز کنترل خودرو، همه عملگرهای مشابه ندارند و 3 نوع عملگر الکتریکی، خلأ و سیستم بدون عملگر وجود دارد.

کروز کنترل خودرو

کلید‌های آن

کلیدهای کنترل‌کننده‌ی سیستم کروز معمولاً روی فرمان یا اهرم‌های جانبی آن قرار می‌گیرد. از طریق کلید ON/OFF سیستم را روشن کنید. پس از فشار دادن کلید ON، کار کروز کنترل آغاز می‌شود.  فراموش نکنید این کار را در سرعت مجاز انجام دهید. معمولاً بهترین سرعت برای روشن کردن کروز 50 الی 80 است. زیرا امکان دارد در سرعت‌های بسیار بالا، کنترل خودرو به‌سختی صورت گیرد. برای قطع این سیستم نیز یا از کلید OFF کمک بگیرید یا پدال ترمز یا کلاچ را فشار دهید. علاوه بر این‌ها چند کلید دیگر نیز به این سیستم اختصاص داده‌شده که در  زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

کلید SET: از طریق این دکمه می‌توانید شتاب خودرو را تنظیم کنید.

کلید ACCEL: با این کلید می‌توانید سرعت خودرو را افزایش دهید. با هر بار فشار دادن آن، یک کیلومتر بر ساعت، سرعت افزایش پیدا می‌کند.

COST: این کلید برخلاف کلید اکسل، سرعت خودرو را کاهش می‌دهد.

RESUME: پس از روشن کردن کروز و زمانی که آن را لغو کرده‌اید، می‌توانید با استفاده از این کلید، سیستم را به تنظیمات قبل بازگردانید. درواقع به زبان ساده‌تر بخواهیم برای شما شرح دهیم می‌توان گفت، ممکن است به هر دلیلی کروز را برای لحظه‌ای از کنترل خارج کرده باشید. در این صورت احتیاج به تنظیم مجدد نیست و تنها با استفاده از این دکمه، به تنظیمات قبل برمی‌گردد.

CANCEL: همان‌طور که از نام این کلید پیداست، برای لغو و توقف کروز کاربرد دارد.

انواع کروز کنترل

در این بخش می‌خواهیم انواع کروز کنترل را نام ببریم تا بیشتر این سیستم جذاب را بشناسیم. یکی از انواع کروز کنترل، همان کروزکنترلی است که اغلب آن را شنیده‌اید و تنها سرعت خودرو را روی مقدار متناسبی تنظیم می‌کند. نوع دیگری از این سیستم نیز وجود دارد که با توجه به شرایط رانندگی سرعت خودرو را می‌توان تنظیم کرد. اما یکی دیگر از انواع این سیستم، پیشرفته‌ترین نوع آن و بهترین کروز کنترل است و 2 سنسور در عقب و جلوی ماشین دارد تا فاصله زمانی را برحسب سایر خودروهای اطراف، کنترل کند.

کروز کنترل تطبیق‌پذیر

در این سیستم، شما مقدار سرعت خود را تعیین می‌کنید. سنسورهایی در جلوی خودرو تعبیه‌شده‌اند. این سیستم، فاصله‌ی خودرو را با سایر خودروهای اطراف حفظ خواهد کرد. یعنی اگر مانع یا خودرویی در جلوی خودروی شما  باشد سرعت خودرو را با توجه به آن کنترل و تنظیم می‌کند.

کروز کنترل خودرو

مزیت‌های استفاده از این سیستم

اولین مزایای کروز کنترل و استفاده از آن، این است که مانع از خستگی پاها می‌شود. همچنین افرادی که سن بالاتری دارند یا برای افرادی که کمردرد و پادرد دارند، این سیستم گزینه‌ی بسیار مناسبی است. علاوه بر این، مصرف سوخت در خودرو با استفاده از این سیستم، بسیار کاهش می‌یابد. از طرفی هم، روی کاهش آلودگی هوا نیز تأثیر می‌گذارد.
روی خودروهایی که امکان مجهز شدن به کروز را دارند و از این ویژگی برخوردار نیستند، می‌توان آن را نصب کرد.

معایب کروز کنترل چیست

در کنار مزایا و جذابیت این سیستم، معایبی نیز دارد که اکنون باهم آن را می‌خوانیم. استفاده از کروز ماشین در شرایط نامساعد هوا، ممکن است خطرساز شود، چراکه قدرت کنترل رانندگی شمارا کم می‌کند. همچنین توجه داشته باشید که در مسیرهای ناهموار با شرایط خاص جاده‌ای از این سیستم استفاده نکنید. زیرا، با توجه به اینکه استفاده از این سیستم، راننده را در کنترل سرعت بیش‌ازحد درگیر نمی‌کند، درنتیجه ممکن است تمرکز و دقت شمارا در رانندگی کاهش دهد.  کروز خودرو، تنها سرعت را کنترل کرده و درواقع تعویض کردن مداوم دنده را کاهش داده. پس این شمایید که باید مراقب رانندگی و کنترل خودرو باشید.

نصب کروزخودرو

برخی از خودروها توسط شرکت‌های خودروسازی به صورت فابریک به این سیستم مجهز شده‌اند. اما در خودروهایی که از این سیستم برخوردار نیستند، خودتان می‌توانید اقدام به نصب کروز کنترل ماشین کنید. به یاد داشته باشید که خودروهایی از جمله پژو 206، پژو 207، سمند و تمامی خودروها را می‌توان به این سیستم مجهز کرد.

علت کار نکردن کروز کنترل

مانند تمامی قطعات یا بخش‌های مختلف خودرو ممکن است این سیستم نیز ممکن است از کار بیفتد و دیگر کارایی خوبی نداشته باشد. مهم است بدانیم این سیستم در کجا دچار نقص شده و چرا  سیستم کروز ازکارافتاده است. اختلال در سیستم گاز، اختلال در ورود گاز و اختلال در کارایی عملگر و ناتوانی در اجرای فرمان ازجمله خرابی‌هایی است که ممکن است در این سیستم پیدا شود. در صورت بروز اختلال نیز در اولین فرصت آن را به کارشناس و متخصص مربوطه نشان دهید تا آن را عیب‌یابی و تعمیر کند.

علت کار نکردن کروز کنترل ۲۰۷

کروز کنترل 207 مدل‌های قبل از 1391، کروز کنترل ۲۰۷ فرانسوی نام دارد. برای نصب کروز کنترل ۲۰۷ فقط کافی است که دسته کروز را وصل و از طریق دستگاه دیاگ PPS، آن را فعال کنید.
پس از خرابی و کار نکردن کروزماشین اولین و بهترین کار، ابتدا بردن به مکانیک است. تا مشکل توسط فرد متخصص بررسی و رفع شود.

سخن پایانی

می‌توان گفت کروز کنترل یکی از آپشن ها و فنّاوری‌های جذاب برای همه‌ی ما است که می‌خواهیم از آن بهره ببریم. اما توجه داشته باشید سیستم کروز، از احتیاط و دقت شما در رانندگی کم نکند. تا از تصادفات و حوادث احتمالی در امان باشید.
امیدواریم مانند سایر مقالات، از خواندن این مقاله نیز در ماشین پلاس رضایت داشته باشید و مفید بوده باشد.