در این مقاله باهم می‌خوانیم که انواع کاسه نمد و راه های افزایش طول عمر آن چیست و چگونه می‌توانیم مدت طولانی از آن استفاده، یا دیرتر آن را تعویض کنیم. اما قبل از آن، ببینیم که اصلاً کاسه نمد از کجا آمده و چگونه ساخته‌شده است.

از دیرباز که افراد جوامع مختلف با استفاده از وسایل نقلیه، یا بهتر است بگویم وسایلی که از چرخ، جهت پیمودن سریع مسافت بهره می‌برند، اقدام به مسافرت و مهاجرت به نقاط دوردست کردند؛ مهندسان و تولیدکنندگان همواره با چالش آب‌بندی قطعات روبرو بوده‌اند تا چرخ ارابه‌ها را برای مدت طولانی آب‌بندی کنند. از اولین درزگیرها یا آب‌بندها، می‌توان به نوارهای چرمی و نمدی اشاره کرد که رفته‌رفته ساختار آن‌ها با توجه به پیشرفته‌تر شدن موتور وسایل نقلیه تغییر کرد.
به‌طورکلی می‌توان گفت که در ابتدا از پارچه‌های مخصوص به‌عنوان درزگیر استفاده می‌کردند. از سال 1920 با استفاده از چرم مقاوم در برابر روغن و یک محفظه‌ی فلزی، کاسه‌نمدهای جدیدی تولید شدند و رفته‌رفته تا پس از جنگ جهانی دوم به‌مرور توسعه‌ی کاسه‌نمدها گسترش پیدا کرد.

کاسه نمد چیست و چه کاربردی دارد

هر موتور یا وسیله‌ای مکانیکی برای انتقال نیروی چرخشی خود نیازمند قطعه‌ای به نام شفت است؛ شفت قطعه‌ای است که مدام در حال حرکت است و برای راحتی حرکت آن نیاز به ماده‌ای سیال، مانند روغن است. مواد سیال تمایل به فروریختگی و نشت دارند که برای جلوگیری از نشت آن از کاسه‌نمد استفاده می‌شود. خوب است بدانید کاسه نمد به انگلیسی، Radial Shaft Seal نام دارد.
با توجه به محل قرارگیری و جنس آن انواع متفاوتی دارد که در ادامه نوع های کاسه‌نمد را بررسی خواهیم کرد.

این قطعه درواقع نوعی درزگیر است که مانع از نشت ماده‌ی مایع و روانی مانند روغن به بیرون خواهد شد. این قطعه از جذب آلودگی و گردوغبار به بخش‌های روغنی هم پیشگیری خواهد کرد که درنتیجه از آسیب به قطعات اصلی و شفت‌ها جلوگیری می‌کند. بخش‌هایی از خودرو که درگیر نیروی چرخشی هستند به کاسه‌نمد نیاز دارند؛ عمدتاً این قطعه را در جوار قطعاتی همچون بلبرینگ، پلوس، کمک‌فنر، پیستون، شیر فرمان و سوپاپ‌ها می‌توان پیدا کرد و در صورت نشت روغن در عملکرد قطعه‌ی موردنظر هم اختلال ایجاد خواهد شد.

اجزای تشکیل‌دهنده‌ ی کاسه نمد

  1. لایه‌ی بیرونی این قطعه از پوشش لوله‌ای شکل استیلی تشکیل‌شده است. این بخش دارای تداخل لازم برای درزگیری استاتیکی منافذ محفظه‌ی مربوطه می‌باشد.
  2. یک لبه‌ی آب‌بندی، که از لایه‌ای الاستومری ساخته‌شده است و به‌صورت استاتیکی شفت را درزگیری و آب‌بندی می‌کند. این لبه دارای یک نوک‌تیز است که به‌واسطه‌ی قالب‌ریزی یا برش شکل می‌گیرد. این لبه‌ی تیز توسط یک فنر کششی بر روی سطح شفت به‌واسطه‌ی یک‌بار شعاعی مشخص فشرده می‌شود.
  3. نمد فشرده‌شده، که برای جلوگیری از نشت مایعات کاربرد دارد.
  4. فنر، که ایجاد فشار برای جلوگیری از نشت را بر عهده دارد.
  5. واشرِ کاسه‌ای فلزی، که جهت استحکام کاسه‌نمد در برابر فشار ناشی از حرکت شفت ساخته‌شده است.

کاسه نمد از اجزای مذکور ساخته‌شده است که با ساختار ساده‌ی خود قطعه‌ای کاربردی را تشکیل داده و در محافظت و  جلوگیری از ایجاد اختلال در عملکرد خودرو تأثیر چشمگیر خواهد داشت.

انواع کاسه نمد و راه های افزایش طول عمر آن

اجزای تشکیل‌دهنده‌ ی کاسه‌نمد

اعداد روی کاسه نمد

سایز کاسه نمد در خودروها باهم تفاوت دارند و بسته به پهنا، قطر داخلی و قطر خارجی متفاوت است که با اعداد روی کاسه نمد مشخص می‌شود. با این کار سایز کاسه‌نمد ها، به‌راحتی قابل تشخیص است. این ویژگی به شما کمک می‌کند، کاسه‌نمد سایز دقیق خودروی خود را به درستی انتخاب کنید.

انواع کاسه‌نمد و راه های افزایش طول عمر آن

هر قطعه‌ای در خودرو که با روغن سروکار داشته باشد، بدون شک کاسه نمد در آنجا ایفای نقش می‌کند. همچنان با ما همراه باشید که به مهم ترین بخش‌های این مقاله می‌رسیم و در ادامه انواع کاسه نمد خودرو را نام‌ می‌بریم. انواع کاسه نمد ازلحاظ جنس در دو نوع پلاستیکی و فلزی یافت می‌شوند اما ازلحاظ کارایی یا حتی بر اساس اندازه هم‌، طیف گسترده‌ای را در بر خواهند گرفت و هرکدام کاربرد و مشخصات مختص به خود را دارند.

کاسه نمد پلوس

این قطعه در محل اتصال پلوس با جعبه دنده قرار می‌گیرد و اجازه نمی‌دهد روغن در آن، نشت کند.

کاسه نمد گیربکس

در بخش ابتدا و انتهای جعبه دنده، کاسه‌نمد قرار می‌گیرد. کاسه نمد گیربکس برای جلوگیری از نشت در این بخش استفاده می‌شود.

کاسه نمد میل سوپاپ

این قطعه در میل سوپاپ به دو نوع کاسه‌نمد سر میل سوپاپ و کاسه‌نمد ته میل سوپاپ تقسیم می‌شود.

کاسه نمد میل لنگ

قطعه‌ی مذکور در این بخش نیز مانند پلوس، 2 نوع است که به نام های کاسه ‌نمد سر میل لنگ و کاسه‌نمد ته میل لنگ آن را می‌شناسند.

انواع کاسه نمد خودرو

انواع کاسه نمد خودرو

راه‌های افزایش طول عمر کاسه نمد

کاسه‌نمد از قطعه‌های حساسی است که با نشت روغن، منجر به خرابی قطعه‌ی مرتبط و شده و اصطلاحاً آن را به تعمیر می‌اندازد. بنابراین با چک کردن و یا تعویض آن از به بار آمدن هزینه‌ی تعمیر گزاف پیشگیری خواهد شد. موارد ذیل در افزایش طول عمر قطعه‌ی مذکور تأثیر خواهند داشت:

  • نصب صحیح کاسه‌نمد
  • وجود روغن کافی در دیفرانسیل
  • پیشگیری از دست دادن حالت ارتجاعی لاستیک و حفظ حالت استاندارد آن
  • خرید بهترین مارک کاسه نمد که در ساخت آن‌ها از مواد اولیه‌ی مرغوب استفاده‌شده باشد

موارد فوق را رعایت کنید و از جمع شدن گردوغبار در اطراف کاسه‌نمد نیز پیشگیری کنید تا از آسیب رسیدن به قطعه‌ی مذکور جلوگیری شود که درنتیجه با این عمل نیاز به تعویض زودبه‌زود آن و یا به بار آوردن تعمیرهای سنگین خودرو پیشگیری به عمل خواهد آمد. این نکته را هم فراموش نکنید که حتماً بهترین مارک کاسه نمد را برای خودروی خود تهیه کنید.

سخن آخر

تمامی قطعات در اتومبیل به هم متصل بوده و سامانه‌ای منسجم را تشکیل داده‌اند که با اختلال در قطعه‌ای ساده هم ممکن است عملکرد خودرو به‌کلی مختل شود. ازاین‌رو با خرید قطعات باکیفیت و اصل و توجه کردن به نکاتی ساده از بروز اتفاقات احتمالی جلوگیری خواهد شد.

برای اطلاع از لیست قیمت کاسه نمد از فروشگاه آنلاین ماشین پلاس به این سایت مراجعه کرده و با در اختیار داشتن شرایط خرید آسان تجربه‌ی خریدی رضایت‌بخش را برای خود به ارمغان بیاورید.