امروزه اهمیت وجود خودرو و نقش آن در تسهیل و سرعت به انجام رساندن کارهای رومزه بر کسی پوشیده نیست. بنابراین سالم بودن و عملکرد درست و بدون عیب خودرو دارای اهمیت بالایی می‌باشد. اجزای داخلی خودرو با هم در ارتباط هستند و نفوذ ناخالصی ها به درون آن ها می‌تواند عملکرد کلی اتومبیل را دچار اختلال کند. از این جهت وجود فیلترهای هوا در خودرو، برای سلامت فنی خودرو، کاهش مصرف سوخت و کاهش تولید آلاینده های زیست محیطی ضرورت می‌یابد. فیلتر هوا توانایی جذب ذرات موجود در هوا را دارد و به سبب این خاصیت از ورود گرد و غبار و ذرات آلوده به داخل موتور اتومبیل جلوگیری می‌کند. در این مطلب بررسی می کنیم که فیلتر هوا چیست و چه نقشی دارد تا انواع فیلتر هوا خودرو و مزایا و معایب هر کدام از آن ها را بهتر بشناسید

فیلتر هوای خودرو چیست؟

فیلتر هوا خودرو نقش کلیدی و مهمی در سوخت صحیح بنزین در خودرو دارد چون در صورت انسداد آن هوا به درستی به محفظه ی احتراق نمی‌رسد و مصرف سوخت اتومبیل افزایش می‌یابد. همچنین فیلتر هوا، کاربری موتور را از طریق فراهم کردن امکان رسیدن هوا به داخل موتور افزایش می‌دهد.

انواع فیلتر هوا خودرو

فیلتر هوای خودرو سلولزی

پرکاربردترین نوع فیلتر هوا می‌باشد. در فیلتر هوای سلولزی یا فیلتر هوای کاغذی جهت جذب ناخالصی های موجود در هوا از کاغذ پلیسه دار آکاردئونی و برای ایجاد ثبات در ساختار آن از یک فریم پلاستیکی استفاده می‌شود.

از جمله مزایای فیلتر هوای سلولزی عملکرد بهتر آن نسبت به فیلترهای دیگر برای خودروهای شهری معمولی می‌باشد به عبارتی دیگر توانایی جذب بالایی در حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد ذرات خارجی را دارد و همچنین قیمت آن نسبت به بقیه فیلترها پایین است. از معایب فیلترهای سلولزی به طول عمر کوتاه آن می توان اشاره کرد و باید زود به زود تعویض گردند.

فیلتر هوای خودرو کتان

در فیلتر هوای کتان برای جذب بهتر ذرات گرد و غبار، ۶ لایه پارچه مخصوص روغنی استفاده می‌شود. ساختار فیلتر هوای کتان باعث انتقال سریع در سیستم های داخلی خودرو می‌شود و عملکرد بهتر اتومبیل را به دنبال دارد. از مزایای فیلتر هوای کتان می‌توان قابلیت شست شو و عمر طولانی آن و همچنین کاهش استهلاک خودرو و در نتیجه کم شدن هزینه تعمیر و نگه داری خودرو را نام برد.

فیلتر هوای اسفنجی خودرو

در گذشته این نوع فیلتر فقط در وسایل حمل و نقل سنگین کاربرد داشتند اما امروزه با بهره گیری از فناوری نانو و به صورت چند لایه در ماشین های مسابقه ای به کار می‌روند. طراحی فیلترهای هوای اسفنجی از مکانیزم فیلترهای هوای روغنی قدیمی الهام گرفته است. و برای جذب ناخالصی ها از بستر پلی اورتان و یک فریم فلزی استفاده می‌شود.

گران تر بودن فیلتر اسفنجی نسبت به فیلترهای دیگر از معایب آن به حساب می‌آید.

فیلتر هوای خودرو روغنی

فیلتر هوای روغنی آلودگی و ذرات موجود در هوا را به درون محیطی آغشته به روغن یا وان روغنی هدایت و ذرات در آن رسوب می‌کنند. امروزه کاربرد چندانی ندارند و در اتومبیل های قدیمی کاربرد داشتند.

معایب فیلتر هوای روغنی

برخورد هوا با روغن باعث تبخیر آن می‌شود، بخار روغنی ایجاد شده به فیلتر کاغذی که جلوتر قرار دارد برخورد کرده و انسداد چشمه های فیلتر کاغذی و کاهش طول عمر آن را به دنبال دارد. از طرفی اگر خودرو در مسیر شیب دار قرار گیرد به دلیل جمع شدن روغن در یک سمت محفظه، ذرات گرد و غبار به روغن برخورد نکرده و جذب نمی‌شوند.

فیلتر هوای اسپرت

فیلتر هوای اسپرت عملکردی همانند فیلتر های دیگر دارد با این تفاوت که در ساخت آن از چند لایه کاغذ کتانی، پلی یورتان و توری فلزی استفاده می‌شود. فیلتر هوای اسپرت قدرت و در نتیجه شتاب موتور را افزایش می‌دهد. نصب فیلتر هوای اسپرت آسان و از جهت این که نیاز به تعویض ندارند، به صرفه هستند. با استفاده از فیلتر هوای روغنی کاهش وزن خودرو و موجود بودن فضای کافی برای نصب قطعات دیگر خودرو موضوعی شدنی و ممکن می‌باشد. قابلیت شست شو و قابل نصب بودن روی انواع خودرو مزیت استفاده از فیلتر هوای اسپرت می‌باشند.

استفاده از فیلتر هوای اسپرت در افزایش شتاب خودرو، کاهش مصرف سوخت و صدای زیبای موتور خودرو تاثیر دارد.

 معایب فیلتر هوای اسپرت

هزینه و مواد اولیه مورد استفاده در ساخت فیلتر هوای اسپرت نسبت به  بقیه انواع فیلتر ها گران بوده و کارخانه سازنده زمان بیشتری را صرف ساخت آن نسبت به فیلترهای معمولی می‌کند پس از نظر اقتصادی به صرفه نیست.

عواقب برداشتن فیلتر هوای ماشین

در صورت برداشتن فیلتر هوا، اکسیژن ورودی به موتور خودرو کاهش یافته و سوخت بیشتری وارد موتور خواهد شد در نتیجه مصرف بنزین بالا می‌رود. مشکلاتی مانند فشار به موتور خودرو و آلایندگی محیط در اثر نبود فیلتر هوا به وجود خواهد آمد. با برداشتن فیلتر هوا مقادیر زیادی از الاینده ها باعث سایش و فرسودگی سوپاپ ها، یاتاقان، رینگ پیستون و بدنه داخلی سیلندر می‌شوند.

زمان تعویض فیلتر هوا

زمان تعویض فیلتر هوا

زمان تعویض فیلتر هوا

عوامل متعددی در زمان تعویض فیلتر هوا تاثیر دارند. به عنوان مثال رانندگی در مسیر های خاکی نسبت به مسیرهای دارای جاده آسفالت، باعث زودتر کثیف شدن فیلتر هوا و پایین آمدن مدت زمان تعویض آن ها می‌گردد. علاوه بر این کیفیت ساخت فیلتر هوا و و نوع خودرو نیز در این مورد دخیل هستند. هر چه فیلتر هوا کیفیت بالاتری داشته باشد مدت زمان بیشتری عمل فیلتراسیون را به انجام می‌رساند. بنابراین نمی‌توان مدت زمان مشخصی را برای تعویض فیلتر هوا در نظر گرفت و باید در سرویس های دوره ای خودرو نیازمند بودن به تعویض فیلتر را تشخیص داد.

چکیده ی مقاله

با توجه به مطالب مذکور در بالا، انواع مختلفی از فیلترهای هوا داریم که شامل اسفنجی، کتان، سلولزی، روغنی و اسپورت هستند و هر یک دارای مزایا و معایب مخصوص به خود هستند. با خواندن این مطلب این مطلب با بررسی انواع فیلتر هوا خودرو و مزایا و معایب هر کدام از آن ها را بهتر بشناسید و بهترین نوع آن را جهت بهینه ساختن عملکرد موتور خودرو تشخیص دهید.

وجود فیلترهای هوا درخودرو برای عملکرد بهینه خودرو لازم و ضروری هستند؛ بنابراین باید به صورت مداوم عملکرد فیلتر را بررسی کنید و در صورت مشاهده مشکلاتی مانند روشن شدن چراغ جک و افزایش مصرف سوخت، اقدام به تعویض آن نمایید و به این ترتیب سلامت موتور اتومبیل و سرنشینان خودرو را تضمین نمایید.