بهترین سه ماه سال تابستان است که ازنظر فراهم بودن شرایط آب‌وهوایی، زمان مناسبی برای مسافرت و تفریح است؛ اما با توجه به بالا بودن دمای هوا ممکن است تا حدودی طاقت‌فرسا باشد، از طرفی هم بهترین زمان استفاده از کولر خودرو در این بازه‌ی زمانی است و مسلماً می‌دانیم که استفاده از کولر، مستلزم نکاتی جهت استفاده‌ی صحیح از آن است. در ادامه به این موارد و نکاتی دیگر که دانستنشان خالی از لطف نیست اشاره خواهیم کرد.

نکات استفاده‌ی صحیح از کولر خودرو

کولر خودرو از امکانات رفاهی برای سرنشینان است و همان‌طور که گفته شد زمان صحیح استفاده از آن فصل گرماست و می‌توان گفت که تمامی  خودروهای امروزی از این امکان بهره‌مند می‌باشند. مسلماً در صورت عدم رعایت نکات اصولی در خصوص استفاده از آن عملکرد خودرو را هم تحت تأثیر قرار خواهد داد؛ عده‌ای از رانندگان بر این باورند که استفاده از کولر مصرف سوخت خودرو را هم افزایش خواهد داد. بنابراین برای پیشگیری از وارد شدن آسیب به موتور اتومبیل و استفاده‌ی صحیح از کولر و کاهش مصرف آن جهت جلوگیری از آسیب رسیدن به موتور خودرو و کولر لازم است نکاتی را رعایت کنید.

موارد ذیل به بازدهی بهتر کولر کمک خواهند کرد و همیشه برای خنک کردن فضای داخل خودرو می‌توانید این موارد را بکار بگیرید تا آسایش را برای سرنشینان خودرو به ارمغان بیاورد.

  1.  زمانی که خودرو را متوقف و کولر آن را روشن کرده‌اید، میزان مصرف بیشتری را در مقایسه با زمانی خواهد داشت که در حال رانندگی هستید. به‌طور میانگین درصورتی‌که مصرف بنزین خودروی شما 10 لیتر در هر 100 کیلومتر باشد درصورتی‌که از کولر هم استفاده کنید 11 لیتر در هر 100 کیلومتر خواهد شد. اما خب اگر بخواهید در هنگام رانندگی در سطح شهر در مصرف سوخت صرفه‌جویی کنید، کولر خودرو را روشن نکنید و صرفاً شیشه‌ی اتومبیل را پایین بکشید، در این صورت مصرف سوخت شما تا 20 درصد افزایش خواهد یافت. اما هنگامی‌که با سرعت بالا در جاده‌های بین‌شهری و اتوبان‌ها رانندگی می‌کنید، با باز کردن شیشه‌ها مقاومت ایرودینامیکی خودرو افزایش می‌یابد و باعث ایجاد فشار بازدارنده به خودرو می‌شود. در این صورت موتور خودرو توان بیشتری نیاز خواهد داشت که درنهایت منجر به افزایش میزان مصرف سوخت خواهد شد؛ بنابراین در اتوبان‌ها استفاده از کولرگازی به نسبت باز کردن شیشه به‌صرفه‌تر است.
  2. در فصول سرد سال که کمتر از کولر خودرو استفاده می‌شود، لازم است که هرچند وقت یک‌بار به مدت چند دقیقه کولر خودرو را روشن کنید تا از ته‌نشین شدن گاز کولر، درون مخزن جلوگیری شود.
  3. لازم است در چند ثانیه‌ی اولیه که کولر را روشن می‌کنید، شیشه‌ی خودرو را پایین بکشید. چراکه قطعات داخلی، گاز سمی تولید می‌کنند که این گاز به‌خودی‌خود در هوای آزاد هم موجود است، اما حجم آن حدود 50 میلی‌گرم بر واحد حجم است ولی میزان تولید آن توسط کولر اتومبیل 4000 میلی‌گرم بر واحد حجم است که حدود 80 برابر از حالت عادی آن بیشتر است و در صورت استشمام آن باعث مسمومیت سرنشینان خواهد شد.
  4. در صورتیکه چند ساعت است که خودروی خود را پارک کرده‌اید و از آن استفاده نکرده‌اید، لازم است که ابتدا به مدت چند دقیقه شیشه را پایین بکشید یا درب خودرو را باز کنید سپس کولر را روشن کنید تا عمل تهویه انجام گرفته و هوای داخل ماشین خنک و مطبوع شود.
  5. در فصول گرم سال، هوای خنک و مطبوع سیستم گردش خون و تنفس را بهبود بخشیده و سلامت را برای سرنشینان به ارمغان خواهد آورد. البته لازم است این نکته را در نظر داشته باشید که عملکرد سیستم خنک‌کننده به این صورت است که هوای داخل اتومبیل به‌واسطه‌ی فن‌های اتومبیل به‌صورت چرخشی پخش خواهد شد پس دقت کنید اگر ویروس کرونا داخل فضای ماشین موجود باشد احتمال انتقال آن بالاتر می‌رود.
  6. برای جلوگیری از پخش ویروس کرونا و یا باکتری و ویروس‌هایی از این قبیل و رعایت نکات بهداشتی، لازم است که کولر و فیلتر کولر خودرو را تمیز نگه‌دارید. چراکه کولر خودرو به دلیل رطوبتی که دارد محل مناسبی برای رشد باکتری و قارچ‌های مضر است.
  7. در صورت استفاده از کولر اتومبیل لازم  است که در حدی متعادل از آن استفاده کنید و نیازی نیست که حتماً فضای داخل اتومبیل را به یخچال تبدیل کنید! در حین استفاده به‌صورت دوره‌ای چند بار کولر خودرو را خاموش کنید. حتماً به خاطر داشته باشید که قبل از خاموش شدن خودرو ابتدا کولر و سپس خودرو را خاموش کنید. این نکته را هم موردتوجه قرار دهید که خودرو را در سایه پارک کنید.
  8. در صورت بالا بودن دور موتور خودرو در هنگام رانندگی در سربالایی، در صورتیکه تعداد سرنشینان خودرو به حداکثر ظرفیت نزدیک است، بهتر است موقتاً کولر خودرو را خاموش کنید تا از وارد شدن فشار مضاعف به موتور خودرو جلوگیری شود.
  9. در هنگام رانندگی با سرعت بالا در اتوبان و جاده‌های بین‌شهری قبل از روشن کردن کولر حتماً کلاچ را بگیرید تا دور موتور کاهش یابد سپس کولر را روشن کنید؛ در غیر این صورت فشار مضاعفی به کمپرسور کولر وارد شده و در درازمدت سبب خرابی آن می‌شود.

راهکار رفع بوی بد کولر اتومبیل

شاید پس از روشن کردن کولر اتومبیل بوی نامطبوع نم به مشامتان برسد. وجود این بو به دلیل رشد کپک و قارچ در سیستم تهویه و بیشتر در اطراف کندانسور و اواپراتور است. سیستم ماشین به دلیل قابل‌نفوذ بودن از داخل و خارج پذیرای هر آلاینده و یا رطوبتی به سیستم تهویه‌ی خودرو است که مسبب ایجاد بوی نامطبوع است؛ برای از بین بردن بوی نامطبوع ایجادشده می‌توانید مقداری جوش‌شیرین را به درون مجرای هوادهی و خروجی سیستم تهویه بریزید. بدین‌وسیله باکتری و قارچ‌های ایجادشده پس از گذشت چند ماه (یا شاید زودتر) از بین خواهند رفت. لازم است پس از رفع آن از سیستم تهویه در برابر رطوبت محافظت کنید.

با درست کردن اسپری مخصوص (ترکیبی از سرکه‌ی سفید به نسبت یک‌چهارم و آب به نسبت سه‌چهارم) و اسپری کردن آن به‌تمامی دریچه‌های کولر و روشن کردن فن کولر با دور تند، بوی بد کولر اتومبیل را موقتاً از بین ببرید.

سخن آخر

در صورت رعایت نکات مذکور تأثیری چشمگیر را در کاهش مصرف سوخت و بالا بردن راندمان کولر مشاهده خواهید کرد. علاوه بر آن با رعایت نکات مذکور آسیبی به سیستم تهویه‌ی خودرو هم وارد نخواهد شد و بدون ایجاد بوی بد و پخش باکتری‌های مضر استفاده از آن برای دارندگان خودرو فراهم خواهد شد، همچنین آسایش حین مسافرت را برای سرنشینان به ارمغان می‎آورد.