احتمالاً با توجه به اهمیت وجود تسمه تایم در خودرو، اغلب شما نام آن را شنیده و با این قطعه آشنایی دارید. اما ممکن است برخی هنوز از مهم بودن این قطعه در خودرو باخبر نباشند. ما در این مقاله به شما می‌گوییم که علائم و دلایل خرابی تسمه تایم چیست. همچنین تشخیص خرابی تسمه تایم و عواقب آن را برای شما مختصراً شرح می‌دهیم؛ تا بتوانید بهتر از این قطعه و حتی موتور خودرو محافظت کنید و کلی هزینه‌ی اضافی برای شما بازگردانده شود. پس در ادامه‌ی مطلب با ما همراه باشید که مباحث جالب و نکات مهمی را برای شما شرح خواهیم داد که قطعاً موردتوجه‌تان قرار می‌گیرد.

تسمه تایم چیست؟

تسمه تایم قطعه‌ای لاستیکی است که در خودرو کاربرد فراوان و مهمی دارد. برای اینکه میل‌لنگ  و سوپاپ به هم متصل شوند و عملکرد خود را به‌درستی انجام دهند به تسمه تایم نیاز دارند. تسمه تایمینگ درواقع باعث می‌شود زمان باز و بسته شدن سوپاپ، تنظیم شود و عملکرد موتور منظم صورت گیرد. به‌طورکلی تسمه تایم در انجام گرفتن عمل‌های مکش، تراکم، انفجار و تخلیه در موتور نقش دارد. درنتیجه کمک می‌کند موتور و ماشین روشن شوند.

تسمه تایم معمولاً از 4 لایه ساخته می‌شود. اولین لایه بیرونی آن از پارچه مقاوم، لایه‌ی دوم از الیاف فایبرگلاس که مقاومت خوبی در برابر دما، کشش و پارگی دارد. لایه‌ی سوم از لاستیک HNBR یا CR که جنس تسمه تایم را نیز بر طبق این لایه معرفی می‌کنند. لایه‌ی چهارم نیز از پارچه‌ای پلی آمیدی ساخته می‌شود که هم انعطاف بالایی دارد و هم به قدرت دندانه‌ها کمک می‌کند.

تسمه تایم دارای دندانه‌هایی است که تعداد دندانه‌ها در مدل‌های خودرو متفاوت است. تعداد این دندانه‌ها به فاصله‌ی میل‌لنگ تا سوپاپ و سر سوپاپ‌ها در خودرو بستگی دارد. برای مثال تسمه تایم پژو 405، سمند و پرشیا 114 دندانه، تسمه تایم پژو 206 تیپ 2 و 3 104 دندانه، پژو 206 تیپ 5 و پرشیا SLX 134 دندانه، زانتیا 136 دندانه، سمند EF7 127 دندانه، ال 90 132 دندانه، پراید_تیبا_کوییک و ساینا 107 دندانه، ریو 137 دندانه و پژو 2000 دارای 113 دندانه هستند.

تشخیص خرابی تسمه تایم و عواقب آن

تسمه تایم نیز دقیقاً مانند تمامی قطعات دیگر خودرو، طول عمر مشخصی دارد و ممکن است پس از مدتی استفاده به هر دلیلی خراب شود و نیاز به تعویض پیدا کند. اما چه‌بهتر بدانیم که علائم خرابی و دلایل خرابی تسمه تایم چیست و بیشتر آن را بشناسیم. یعنی با توجه به اهمیت وجود و نوع عملکرد این قطعه در خودرو، هرچه بیشتر در مورد آن اطلاعات داشته باشیم، می‌توانیم بهتر از آن نگهداری کنیم. پس خواندن ادامه‌ی این مطلب را از دست ندهید.

دلایل خرابی تسمه تایم

بدون شک هر قطعه‌ای که در خودرو خراب می‌شود، دلایلی دارد که با دانستن و آگاهی از آن‌ها می‌توانیم، مواردی که بر آن قطعه تأثیر منفی می‌گذارد را رعایت کنیم یا حتی آن‌ها را انجام ندهیم. با این کار، به افزایش طول عمر قطعه کمک می‌کنیم، پس درنتیجه هزینه و زمان‌های صرف شده برای تعمیرات نیز کاهش می‌یابد. خب حال بپردازیم به دلایل رایجی که موجب می‌شود تسمه خودرو زودتر از حالت عادی دچار خرابی شود.

  • شل بودن یا سفت بودن بیش‌ازحد تسمه
  • استفاده از جنس نامرغوب
  • چرب شدن بیش‌ازحد تسمه تایم به دلیل روغن‌ریزی از کاسه‌نمد سر میل‌لنگ
  • رانندگی در دور موتورهای بسیار بالا
  • افزایش ناگهانی شتاب موتور خودرو و بالعکس
  • استفاده از دنده غیرمتناسب با سرعت و قدرت خودرو
  • خرابی فولی تسمه تایم
  • عدم نصب درست و صحیح تسمه

علائم خرابی تسمه تایم

در بخش بالا به مواردی اشاره کردیم که باعث خرابی تسمه تایم می‌شد. اما خب جدا از آن، مهم است علائم خرابی تسمه تایم را بدانیم و آگاه باشیم که اگر شاهد آن‌ها بودیم در اسرع وقت قطعه را تعویض کنیم. یکی از ابتدایی‌ترین علائمی که می‌توان به خرابی تسمه تایم پی برد ایجاد صدایی است که از سمت موتور به گوش می‌رسد. صدای خرابی تسمه تایم که شبیه جیغ کشیدن یا تق‌تق است ازجمله مهم‌ترین نشانه‌هایی است که ما آن را می‌بینیم. البته ناگفته نماند این صدا از علائم شل بودن تسمه تایم نیز به شمار می‌رود.

زمان تعویض تسمه تایم

با علائم ذکرشده در بالا متوجه می‌شویم که زمان تعویض تسمه تایم رسیده است یا خیر. اما اگر متوجه این علائم هم نشدید، از طریق میزان کیلومترهای طی شده، می‌توان فهمید که تسمه تایم را کی عوض کنیم. البته این مقدار در خودروها با توجه به نوع خودرو و موتور آن متفاوت است. در اینجا زمان تعویض تسمه تایم در خودروها را با توجه مدلشان برای شما عزیزان نام می‌بریم.

  • زمان تعویض تسمه تایم پراید_ 80 هزار کیلومتر
  • زمان تعویض تسمه تایم ال 90_ 45 هزار کیلومتر
  • زمان تعویض تسمه تایم 206 تیپ 2_ 70 هزار کیلومتر
  • زمان تعویض تسمه تایم 206 تیپ 5_ 60 هزار کیلومتر
  • زمان تعویض تسمه تایم سمند EF7_ 70 هزار کیلومتر
  • زمان تعویض تسمه تایم تیبا_ 60 هزار کیلومتر
  • زمان تعویض تسمه تایم 405_ 60 هزار کیلومتر
  • زمان تعویض تسمه تایم 405 TU3 و مزدا 323_ 70 هزار کیلومتر
  • زمان تعویض تسمه تایم پارس_60 هزار کیلومتر
  • زمان تعویض تسمه تایم ریو_ 65 هزار کیلومتر
  • زمان تعویض تسمه تایم رانا و مگان 2000_ 60 هزار کیلومتر
  • زمان تعویض تسمه تایم زانتیا_ 65 هزار کیلومتر

 

اگر تسمه تایم خراب یا پاره شود، در زمان‌بندی عملکرد پیستون هم تاثیر منفی می‌گذارد. سوخت و هوا نیز آن‌طور که لازم است باهم ترکیب نمی‌شوند. درنتیجه از قدرت موتور کاسته می‌شود. علاوه بر این‌ها ممکن است پیستون و سوپاپ برخورد شدیدی داشته باشند و سوپاپ‌ها کج شوند. گاهی حتی مجبورتان می‌کند که سر سیلندر یا از آن بدتر خود سیلندر را تعویض کنید.
پس ببینید با تعویض به‌موقع قطعه‌ای کوچک و پرداخت هزینه‌ای کم، چه خرابی‌ها و هزینه‌های بالایی را می‌توانید کنترل کنید.

سخن پایانی

امیدواریم با خواندن این مطلب بتوانیم به افزایش طول عمر تسمه تایم خودروی شما کمک کنیم و با تشخیص خرابی تسمه تایم و عواقب آن آشنایی پیدا کرده باشید. شما عزیزان نیز با تهیه‌ی تسمه تایم باکیفیت و رعایت مواردی ساده از خودروی خود و تمامی قطعات آن به‌خوبی نگهداری کنید. همچنین با تعویض به‌موقع و خرید تسمه تایم از بهترین برندهای روز دنیا از ایجاد آسیب‌های احتمالی آینده بر خودرو جلوگیری کرده و خودرویی همواره سالم و سرحال داشته باشید.