کم شدن آب رادیاتور خودرو یکی از مشکلاتی است که اغلب ما با آن مواجه می‌شویم. این موضوع  یکی از مشکلات شایع در بین خودروها محسوب می‌شود و ما در این مقاله سعی می‌کنیم تا نگاهی دقیق‌تر و جامع به این موضوع داشته باشیم تا شما عزیزان بتوانید خود به رفع مشکلات خودروی خود بپردازید و هزینه‌های مازاد را برایتان کاهش دهیم.
یکی از آسیب‌هایی که در میان خودروهایی با موتور درون‌سوز رایج است، گرم شدن بیش‌ازحد اجزای آن بوده و این امر نیز به دلیل انفجاری که در داخل موتور صورت می‌گیرد، اتفاق می‌افتد. درصورتی‌که گرما و دمای حاصل از این انفجار به‌خوبی کنترل نشود، می‌تواند خرابی‌های جبران‌ناپذیری را در پی داشته باشد؛ از همین رو سیستم خنک کاری خودرو یکی از حیاتی‌ترین سیستم‌های آن به شمار می‌رود. از طرفی دیگر رادیاتور را می‌توان قلب سیستم خنک‌کننده نامید.

اجزای سیستم خنک کاری خودرو

برای اینکه بتوانیم دلایل کم کردن آب ماشین را به‌درستی درک کنیم لازم است ابتدا با اجزای سیستم خنک کاری در خودرو آشنا شویم. اولین و مهم‌ترین عضو سیستم خنک کاری خودرو رادیاتور است. رادیاتور مخزنی از جنس مس یا الومینیوم به شکل مشبک بوده که آب درون موتور را خنک می‌کند.
یکی دیگر از اجزای این مجموعه، فن است. فن خودرو با سرعت زیاد هوا را از درون رادیاتور عبور داده و به رادیاتور کمک می‌کند آب را بهتر خنک کند. فن خودرو، انرژی مورد نیاز خود را از موتور یا الکتروموتور خودرو می‌گیرد.
از دیگر اجزای سیستم خنک کاری مجاری آب است که در اطراف سیلندر قرار گرفته تا گرمای سیلندر را به خود بگیرند. البته شایان ذکر است که پمپاژ آب به مجاری آب به عهده‌ی قطعه‌ای به نام واترپمپ است. وجودد واتر پمپ را در خودرو بسیار جدی بگیرید و در صورتی که این قطعه از سیستم خنک کننده خراب شود حتما آن را تعویض کنید و با قطعه‌ای با کیفیت جایگزین نمایید.
علاوه بر این‌ها  ترموستات یکی دیگر از قطعات مهم و بسیار ضروری سیستم خنک‌کننده است که دمای آب موتور را در یک حد ثابت نگه می‌دارد. آخرین قطعه‌ی این سیستم، منبع انبساط است که یک منبع 2 لیتری در کنار رادیاتور است و هرگاه دمای موتور بیش‌ازحد معمول بالا رود، آب اضافی وارد آن می‌شود.

کم شدن آب رادیاتور خودرو1

دلایل کم شدن آب رادیاتور خودرو

ازجمله دلایل کم شدن آب رادیاتور خودرو شامل موارد زیر می‌شود. هرگونه اختلال در سیستم خنک کاری می‌تواند عواقب وخیم و آسیب‌های جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد و اگر شما رانندگان عزیز به این مسائل آگاهی نداشته باشید و برای رفع مشکل دیر اقدام کنید آسیب‌ها بیشتر خواهد شد. کم شدن آب موتور خودرو یکی از این آسیب‌هایی است که در ادامه دلایل آن را نیز باهم بررسی خواهیم کرد.

  • سوراخ شدن رادیاتور و نشتی آب از آن
  • خرابی رادیاتور یا درب رادیاتور
  • خرابی بست های رادیاتور
  • سوراخ شدن یا پارگی شلنگ‌های آب
  • خرابی منبع انبساط
  • خرابی واشر سر سیلندر
  • خرابی واشر ترموستات یا درب ترموستات
  • خرابی اویل ماژول
  • ورود آب به سیلندر
  • نداشتن ضد یخ و رسوب گیر موتور
  • نشت آب از بخاری

علائم کم شدن آب رادیاتور خودرو

هر قطعه‌ای که در خودرو آسیب ببیند و دچار خرابی شود، قطعاً باوجود نشانه‌هایی ما را از خرابی مطلع خواهد کرد. کم شدن آب رادیاتور نیز علائمی دارد که باهم آن‌ها مطالعه کرده تا به‌محض مشاهده‌ی آن‌ها به رفع مشکل بپردازیم. مهم‌ترین نشانه‌ای که می‌توانیم بفهمیم که آب رادیاتور کاهش‌یافته، مشاهده کم شدن مقدار آب رادیاتور است. بنابراین به‌صورت روزانه یا هفتگی مثلاً هفته‌ای 2 بار سطح آب رادیاتور خودرو را چک کنید. اگر دیدید که سطح آب رادیاتور کاهش‌یافته بلافاصله نسبت به رفع مشکل آن اقدام کنید و به رادیاتور خودرو نیز آب اضافه کنید.

افزودن آب به رادیاتور خودرو

توجه داشته باشید که به هر دلیل آب رادیاتور خودرو کاهش‌یافته باشد لازم است که به آن آب اضافه کنید. اضافه کردن آب به رادیاتور را در صورتی انجام دهید که موتور خودرو به‌اندازه‌ی کافی خنک شده باشد. پس از آن میزان آب درون منبع انبساط را نیز بررسی کنید. ضد یخ و آب مقطر را نیز به میزان دقیق با هم مخلوط کرده تا درون مخزن بریزید.
فراموش نکنید  که اجازه دهید موتور خنک شود در غیر این‌صورت اگر رادیاتور گرم باشد آب به بیرون فوران کرده و ممکن است دچار سوختگی شوید. پس از انجام این موارد اگر از میزان و کافی بودن آب موجود در رادیاتور اطمینان داشتید، علت کم شدن آب موتور خودرو را بررسی کرده تا آن را برطرف کنید.

کم شدن آب رادیاتور خودرو

مقدار طبیعی کم شدن آب رادیاتور

در طی مدت زمان طولانی، کم شدن آب رادیاتور طبیعی است. بهتر است بدانید که مقدار طبیعی کم شدن آب رادیاتور در طی 3 ماه چیزی حدود 1 تا 3 سانتی‌متر است. اگر بیشتر از این مقدار بود حتماً مشکل و دلیل کاهش آب رادیاتور خودروی خود را بررسی کنید.
بهتر است بدانید که کم شدن آب رادیاتور در تابستان و زمستان دلایل مختص به خود را دارند. پس در ادامه این مقاله ما را همراهی کنید تا به این نکته نیز بپردازیم.
تمام دلایلی که در بخش بالا به آن اشاره کردیم نیز ممکن است از دلایل کاهش آب رادیاتور در زمستان باشد اما علت کم شدن آب رادیاتور در زمستان ممکن است دو دلیل مهم داشته باشد که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت:

  • بخاری ماشین مستقیماً با آب رادیاتور در ارتباط است، با استفاده و روشن کردن بخاری در زمستان آب داخل رادیاتور بخاری ماشین به گردش درآمده و اگر رادیاتور بخاری نشتی داشته باشد ممکن است بعد از مدتی، آب از رادیاتور خارج شود.
  • در روزهای سرد زمستان اگر آب رادیاتور در سیستم خنک‌کننده دچار یخ‌زدگی شود، پولکی‌هایی در سیلندر وجود دارد تا بعد از یخ زدن سیلندرها جابه‌جا شده و عقب‌گرد کنند درنتیجه فشار ناشی از انبساط یخ کم و مانع از ترکیدن سیلندر موتور می‌شوند. با این اتفاق پولکی‌های سیلندر از آب‌بندی خارج می‌شوند و پس از ذوب شدن یخ‌ها موجب نشتی آب از پولکی سیلندر می‌شود. درنتیجه موجب کم کردن آب رادیاتور در زمستان می‌شود.

علت کم شدن آب رادیاتور در تابستان

به دلیل گرمای هوا در تابستان آب رادیاتور زودتر بخار می‌شود؛ بنابراین کوچک‌ترین ضعف در قسمت آب‌بندی مانند خراب شدن درب رادیاتور، یکی از دلایل رایج کم شدن آب خودرو در تابستان است.
جوش آوردن خودرو در تابستان ممکن است ترک و نشتی در رادیاتور ایجاد کند یا باعث سوختن واشر سر سیلندر شود یکی دیگر از دلایل کم شدن آب رادیاتور در تابستان است. همچنین استفاده از کولر ماشین در تابستان رادیاتور کولر را درگیر می‌کند و در حالت عادی می‌تواند سبب کاهش میزان آب رادیاتور شود.

کلام آخر

ما در این مقاله سعی کردیم که از اهمیت میزان آب رادیاتور در خودرو برای شما نام ببریم و تا حد امکان دلایل و نشانه‌ها را بازگو کردیم تا شما عزیزان بتوانید نسبت به رفع مشکل در خودروی خود زودتر اقدام کنید. اگر به مشکل کم شدن آب رادیاتور توجه نکنید و آن را بررسی و رفع نکنید ممکن است آسیب‌های جدی به موتور و سیلندر وارد شود. درنتیجه برای جلوگیری از خسارات جبران‌ناپذیر و هزینه‌های بالای تعمیر در اسرع وقت آن را رفع کنید. امیدواریم که با خواندن مقالات ماشین پلاس و اطلاعاتی که در اختیار شما قرار می‌دهیم از پیش آمدن مشکلات و آسیب‌های جدی در خودروی‌تان جلوگیری شود.