از مهم ترین ویژگی های پیشرانه ی خودرو که همان موتور یا قلب اتومبیل است به دمای استاندارد آن می توان اشاره کرد. موتور هر اتومبیل توان حد معینی از دما را دارد که اگر از حد استاندارد خود بالاتر یا پایین تر بیاید مشکلاتی را در عملکرد خودرو ایجاد خواهد کرد. در صورت رانندگی های طولانی مدت و یا ترافیک های سنگین خصوصا در روزهای گرم سال اگر از کاپوت خودروی شما بخار خارج شد حتما به خاطر داشته باشید که خودروی خود را متوقف کنید تا آسیبی به موتور اتومبیل وارد نشود. در این مبحث با بررسی و تحلیل 10 علت داغ شدن موتور خودرو و چگونگی حل این مشکل سعی کرده ایم که شما را با این مشکل و راه های جلوگیری از آسیب رسیدن به موتور خودرو آشنا کنیم.

10 علت داغ شدن موتور خودرو و چگونگی حل این مشکل

داغ شدن موتور خودرو تحت تاثیر عواملی است که در صورت رعایت نکردن این عوامل در هر فصل از سال که باشید ممکن است رخ دهد. صحبت از فصل به میان آمد باید گفته شود، عده ای بر این باورند که داغ شدن موتور خودرو صرفا در روزهای گرم سال اتفاق می افتد اما ممکن است که در زمستان هم این واقعه را تجربه کنید چراکه علاوه بر دمای هوای محیط مورد نظر عواملی دیگر بر این واقعه موثرند و همانطور که گفته شد آسیب جدی را به موتور ماشین وارد خواهد کرد و از مهم ترین عللی که بر داغ شدن موتور خودرو تاثیر مستقیم دارند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کار نکردن فن رادیاتور

فن رادیاتور نقش اساسی را در خنک کردن موتور خودرو و عملکرد خودرو ایفا می کند؛ در واقع این قطعه هوا را از لابه لای پره های رادیاتور جهت کنترل دمای موتور به جریان درمی آورد و در صورت عدم عملکرد صحیح آن فشاری بیش از حد به موتور وارد شده و در صورت استفاده ی طولانی مدت از خودرو و حضور در ترافیک های سنگین احتمال داغ شدن موتور آن بالاتر خواهد رفت.

عدم عملکرد صحیح رادیاتور خودرو

موتور خودرو در حین حرکت مدام در حال عمل احتراق است به همین دلیل در حین حرکت و خصوصا در سرعت های بالا دمای آن نیز بالا می رود که لازم است جهت پیشگیری از بالا رفتن دمای موتور دمای آن بهینه سازی شود یا به اصطلاحی دمای آن کاهش یابد و برای محقق ساختن این امر به کمک واتر پمپ، آب خنک در اطراف موتور به حرکت درآمده و عمل خنک سازی خودرو صورت خواهد گرفت.

اختلال در عملکرد ترموستات

ترموستات از قطعات مهم و کاربردی در خودرو است که وظیفه ی تنظیم دمای موتور را بر عهده دارد؛ این قطعه در مسیر جریان آب از موتور به رادیاتور قرار دارد و باعث می شود که دمای موتور اتومبیل از حد مشخصی بالاتر نرود. در طی جریان آب اگر دمای آب داخل موتور به دمای 85 درجه ی سانتی گراد برسد سیستم خنک کننده ی موتور وارد عمل شده و دمای موتور را کاهش می دهد. در اصل ترموستات مسیر آب به درون رادیاتور را می بندد تا موتور خودرو گرم شود و پس از افزایش دمای آب محبوس شده ترموستات مسیر برگشت آب به موتور را باز خواهد کرد.

عملکرد نادرست واتر پمپ

وظیفه ی اصلی واتر پمپ به جریان درآوردن آب، ضدیخ و ضدجوش جهت تنظیم دمای موتور است. این در حالی است که موتور خودرو 70 درصد انرژی را به حرارت تبدیل خواهد کرد و در این صورت اگر واتر پمپ نقش خود را به درستی انجام ندهد عمل خنک سازی صورت نخواهد گرفت و موتور اتومبیل مختل خواهد شد.

سفت بودن سوپاپ ها

سوپاپ در اصل وظیقه ی ورود و خروج هوا را جهت صورت گرفتن عمل احتراق برعهده دارد. این قطعه بر روی سر سیلندر قرار گرفته و با ایجاد فضایی ایزوله شرایط را برای صورت گرفتن عمل احتراق درون سیلندرها فراهم می کند؛ در صورتی که سوپاپ موتور دچار اختلال باشد پس از عمل احتراق دود ایجاد شده از محفظه خارج نخواهد شد و باعث گرم شدن موتور می شود.

استفاده از روغن موتور کیفیت پایین

از اساسی ترین نیازهای هر خودرو می توان به روغن موتور اشاره کرد که به افزایش طول عمر و عملکرد هرچه بهتر خودرو کمک می کند. از مهم ترین وظایفی که روغن موتور بر عهده دارد می توان به خنک کاری قطعات اشاره کرد که این عمل را در قسمت های پیستون و سیلندرها انجام می دهد. در صورت مرغوب بودن روغن موتور در حین استفاده از خودرو، روغن موتور به راحتی در بین قطعات مذکور جریان یافته و حرارت به وجود آمده از حرکت آن ها را کنترل می کند که اگر از کیفیت پایین برخوردار باشد در انجام این وظیفه اختلال ایجاد شده و باعث بالا رفتن حرارت موتور خودرو خواهد شد.

گرفتگی اگزوز

وظیفه ی اصلی اگزوز خودرو کاهش آلودگی گازهای خروجی اتومبیل می باشد که این عمل توسط قطعه ای تحت عنوان کاتالیست صورت می گیرد. در صورتی که کاتالیست یا اگزوز دچار خرابی شوند شاهد صدای ناهنجار و کاهش قدرت خودرو در اثر عدم خروجی صحیح گازهای مضر خواهید بود و بازگشت گازهای مضر به درون موتور منجر به بالا رفتن دمای موتور خودرو خواهد شد.

کثیفی رادیاتور اتومبیل

در صورتی که رادیاتور خودرو دارای جرم و آلودگی بیش از حد متعارف باشد مایع خنک کننده در سیستم درست کار نمی چرخد و در این صورت در حین تعویض دنده در سربالایی ها داغ می کند و در این صورت مقداری آب بر روی رادیاتور بریزید تا دمای آن موقتا پایین بیاید.

پاره شدن یا شل شدن تسمه موتور

در صورت شل بودن تسمه موتور یا تسمه پروانه، موتور خودرو به شدت دچار داغ شدن خواهد شد که در این صورت از شارژ شدن باتری پیشگیری خواهد شد و درنهایت پمپ آب هم به خوبی کار نمی کند و آب رادیاتور به سرعت داغ خواهد شد که منجر به داغ شدن موتور ماشین خواهد شد.

 اختلال در سیتم جرقه زنی موتور

درزمان استارت زدن خودرو فرایند تزریق سوخت و مکش هوا صورت می گیرد و زمان جرقه زدن شمع ها سوخت و اکسیژن مورد نظر با استفاده از سنسورهای مخصوص به  ECU ابلاغ می شود که در صورت اختلال در این سیستم انرژی موتور هدر می رود، در نتیجه انرژی تلف شده در موتور منجر به جوش آورن موتور خواهد شد.

اقدامات ضروری هنگام جوش آوردن موتور خودرو

داغ شدن موتور اتومبیل مسلما عوارضی خواهد داشت که اگر در کمترین زمان ممکن اقدام نکنید ممکن است که عوارض سنگینی را برایتان به دنبال داشته باشد و بنابراین لازم است که موارد زیر را رعایت فرمایید:

  • بلافاصله بعد از مشاهده ی آمپر خودرو و یا جوش آمدن آن لازم است که کاپوت ماشین را باز کنید ممکن است که این امر در کاهش دمای موتور نقشی نداشته باشد اما با انجام این کار گرمای محبوس شده در فضای زیر کاپوت خارج شده و منجربه خنک شدن دمای آن خواهد شد.
  • در صورتی که کولر اتومبیل شما در حین داغ شدن موتور آن روشن است فشاری مضاعف را به موتور اتومبیل وارد خواهد کرد و لازم است که بلافاصله آن را خاموش کنید.
  • روشن کردن بخاری در زمان این رویداد مقدار زیادی از گرمای موتو را گرفته و به بیرون منتقل می کند درنتیجه موتور ماشین داغی بیش از حد خود را از دست داده و فشار وارد شده به آن از بین خواهد رفت.

عوارض داغ شدن موتور اتومبیل

محدوده ی دمای موتور اتومبیل 120 درجه ی سانتی گراد است و اگر از این محدوده بالاتر رود از تحمل آن خارج شده و همانطور که گفته شد داغ شدن بیش از اندازه ی موتور خودرو عواقبی را به دنبال دارد و نه تنها صرفا موتور، بلکه قطعات مهم  را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد و در صورت قرار گرفتن آمپر آب بر روی خط قرمز یا جوش آمدن ماشین و همچنان ادامه دادن رانندگی، به پیستون، سر سیلندر، سوپاپ، میل لنگ و … آسیب جدی وارد خواهد شد و منجر به بار آمدن هزینه های سنگین خواهد شد.

سخن آخر

با بررسی 10 علت داغ شدن موتور خودرو و چگونگی حل این مشکل عواملی را که بر داغ شدن موتور اتومبیل تاثیر داشتند را ذکر کردیم و لازم است بدانید که هرچند وقت یکبار قطعاتی که در بروز این اتفاق موثرند را چک کنید تا در موقعیتی که انتظارش را ندارید در مسافرت و تفریح موتور اتومبیل شما جوش نیاورد و یا در صورت احتمال بروز آن آگاه باشید و از این رویداد پیشگیری کنید و بدانید که در زمان داغ شدن موتور خودرو کدام قطعه را چک کنید و قطعات مربوطه را چک کنید تا دمای موتور را کاهش دهید و سلامت خود و سرنشینان خودرو را حفظ کنید.