نحوه تشخیص خرابی سیبک خودرو
نحوه تشخیص خرابی سیبک خودرو
نحوه تشخیص خرابی سیبک خودرو
سیبکها قطعاتی ازخودرو هستند که نقش بسیار مهمی در فرمان پذیری و حرکات چرخشی خودرو شما دارند. درواقع سیبک فرمان حرکات فرمان را به چرخها انتقال میدهد؛ سیبک، حرکت نرم خودرو هنگام عبور از ناهمواریها را فراهم میآورد. حتما باید توجه داشته باشید برای جلوگیری از خسارت و ضربه به قطعات سیستم تعلیق، عیبها و ایرادات موجود در سیستم سیبکها را در زوترین زمان ممک پیدا و رفع کنید. زیرا قطعه سیبک یک ضربه گیر پیچشی است و به همین دلیل نباید در راستای عمودی بازی داشته باشد.
برای تشخیص خرابی سیبک خودرو باید علائم خرابی سیبکها را بدانید. علائمی که با مشاهده آن باید قطعه سیبک خودرو را برسی کنید در ادامه مقاله بیاموزید، با مشاهد این علائم نسبت به تعویض یا تعمیر سیبک خودروی خود اقدام کنید. در این مقاله تمام نشانه هایی که هشدار دهنده عیب در سیبک خودروی شما است ذکر خواهد شد ؛ همچنین به شما آموزش داده میشود، هر آنچه که شما باید در مورد سیبک خودرو بدانید همچنین به شما کمک میشود که با در نظر گرفتن فاکتورهایی مناسبترین سیبک را برای خودروی خود خریداری نماید. اکنون، ابتدا علائم خرابی سیبک خودرو را بیاموزید که عبارتاند از:
- لرزش فرمان هنگام حرکت و چرخش فرمان خودرو
یکی از رو اعصابترین مشکلات خودرو میتواند همین لرزش خودرو باشد. اما لرزش خودرو از چند جهت مشکل ساز است؛ یک اینکه لرزش خودرو باعث هدر رفت انرژی میشود، دو اینکه لرزش خودرو باعث لق شدن و به صدا درآمدن دیگر قسمتهای خودرو میشود. اما وقتی این ارتعاشات آزاردهنده میشود که به فرمان خودرو نیز سرایت کند و فرمان خودرو را به یک سمت بکشد.
- افزایش فرسودگی سایر قطعات سیستم فرمان
اگر سیبک خودرو شما دچار مشکل باشد یکی از نشانههای آن فرسوده شدن دیگر قسمتهای سیستم تعلیق است؛ اشکال در کار سیبکها، به بروز مشکل در کمک فنرها، بوش، میل تعادل و… منجر شود.
- خلاصی بیش از حد فرمان
زمانی خودروی دارای خلاصی است، که ماشین شما در حال حرکت است و پس از رها کردن فرمان در آن حالت ماشین به مسیر مستقیم خود ادامه نمیدهد.
- کشیده شدن فرمان به یک سمت
کشیده شدن فرمان به یک سمت، یکی از نشانههای اشکال در سیبکهای خودرو شما است. همچنین سگدست معیوب نیز میتواند باعث زاویه گرفتن نادرست چرخها و در نتیجه کشش فرمان به یک سمت شود.
- باز نگشتن فرمان به موقعیت اصلی خود پس از چرخش
اینکه فرمان ماشین شما پس از چرخش و رها کردن به موقیت اصلی خود برنگردد، یکی از نشانههای مشکل در سیبک خودرو است.
- شیندن صدای تق تق هنگام عبور از دستاندازها
شاید این تق تق کردن را با صدای بلبرینگ اشتباه بگیرید، اما این دو صدا بسیار با یکدیگر متفاوت هستند. بلبرینگ دارای صدای خاصی است که در اصطلاح به آن هور هور کردن میگویند؛ ضمن اینکه خرابی این قطعه شبیه به برخورد دو آهن روی هم است. همچنین در خودروهای محور متحرک جلو، شل شدن پیچ سر پلوس باعث ایجاد صدا ولقی چرخ میشود.
- کاهش میزان فرمان پذیری خودرو
در این حالت گاهی ممکن است چرخش فرمان خودرو به سختی انجام شود. همچنین لرزش زیادی در کابین سرنشینان احساس میشود، خصوصا هنگام عبور از دست اندازها این حالت بیشتر احساس خواهد شد.
- ایجاد انحراف حین حرکت خودرو
البته انحراف فرمان حین حرکت خودرو میتواند دلایل دیگری نیز داشته باشد. تقسیم نادرست نیروی ترمز خواه ناخواه موجب کشیده شدن فرمان به یک سمت خواهد شد.
- سائیدگی در چرخهای جلو
یکی از نشانه های سیبک معیوب سایدگی در چرخهای جلو است اما اگر این سایدگی در سرعتهای 80 تا 100 کیلومتر باشد، نشانه بالانس نبودن چرخهای جلو است.
همه اینها نشانه هایی از خرابی سیبک های خودرو شماست. اما ایرادات اساسی وجود دارد که در صورت مشاهده آنها سیبکهای فرمان حتما باید تعوض شوند که شامل:
- ترک خوردن پوسته سیبک فرمان
- زنگ زدگی یا خوردگی شدید سیبک
- پارگی و نفوذ گرد و غبار به داخل سیبک
- لقی و سایش قطعات داخلی سیبک در اثر کارکرد بالا و مرور زمان
- هرز شدن یاخرابی مهره یا رزوه پیچ سیبک
شما با دانستن این علائم میتوانید هنگام خراب شدن سیبکها از آن مطلع شوید، همچنین بیش از بروز مشکلات دیگر خودرو، نسبت به تهیه سیبکهای نو و تعویض آنها اقدام کنید.
انواع سیبک
انواع مختلفی سیبک خودرو وجود دارد، که با توجه به نوع خودرو متفاوت است. سیبک فرمان دارای مشخصات و قیمتهای متفاوتی است. برای اینکه بهترین سیبک را برای خودرو خود انتخاب کنید بهتر است بدانید سیبک چه وسیله ایی است ؟ تاثیر آن بر کار کرد خودرو شما تا چه میزان حائز اهمیت است؟ سیبک فرمان قطعه ایی کروی شکل که حرکت بین دو قطعه را بدون کمترین اصطکاک فراهم میکند؛ سیبکها در معرض نیروی کششی و فشار بالایی قرار میگیرند، زیرا محور چرخ متمایل به بالا و طبق متمایل به پایین است در نتیجه سیبک کشیده میشود. این سیستم میان چرخها و بدنه خودرو قرار گرفته است. در بهترین حالت، یک سیستم تعلیق مناسب ضربات و دیگر ناهمواریهای جاده را جذب می کند. یک سیستم تعلیق شامل: فنرها، کمک فنرها، بوش، سیبک، طبق، میل تعادل و استرات است.
برخی از انواع سیبکها:
- سیبک میل فرمان
- سیبک بغل شاسی
- سیبک فرمان
- سیبک طبق
- سیبک طبق لاستیکی و فلزی
سیبک فرمان پژو
سیبک فرمان پژو 405 به دلیل شباهتی که به چپق دارد به عنوان سیبک چپقی نیز نام برده میشود، سیبک پژو405 زیرمجموعه قطعات جلوبندی و سیستم تعلیق خودرو است که امکان حرکت قطعه نصب شده بروی آن در تمام جهات با مستهلک نمودن اصطکاک فراهم است. این سیبک فرمان برای پیدایش حرکت دورانی در چند محور مجزا به صورت همزمان است و به همرا بازوها کنترل را انجام میدهد.
سیبک فرمان سمند
سیبک مفصل سمند از جمله قطعات سیستم تعلیق خودروی سمند است؛ سیبک مفصل سمند از جمله اجزای اصلی جعبه فرمان است که نیروی کششی یا فشار بر روی فرمان را به سیبک مفصل انتقال میدهد. بنابراین سیبک سمند، در جایی از خودرو واقع است که بسیار حساس است، زیرا اگر این قطعه از خودروی شما در معرض آسیب دیدگی و خرابی قرار گیرد ممکن است زاویه چرخها و حرکت فرمان و ماشین شما بهم بخورد و شما نتوانید فرمان خودروی خود را به هر طرف که خواستید بچرخانید و مسلما همین مسئله باعث بروز تصادف میشود. در نتیجه، نبود این قطعه خسارات زیاد برای خودرو شما و عواقب جبران ناپذیری برای رانندگان در پی دارد.
سیبک فرمان 206
سیبک فرمان 206 عموماُ کروی شکل است و در معرض دو نیروی فشار و کشش قرار دارد. همچنین سیبک فرمان 206 در دو سمت چرخهای جلو قرار دارد. بنابراین هنگام خرید سیبک فرمان 206 به راست یا چپ بودن آن توجه فرماید. در صورت عدم توجه به خرابی و زمان تعویض سیبک، جعبه دنده از تعادل خارج میشود و استهلاک سیستم فرمان و جلوبندی زوتر رخ میدهد. در هنگام تعویض این قطعه، حتما از سالم بودن گردگیر اطمینان حاصل کنید. زیرا در صورت پارگی در گردگیر، امکان ورود گرد و غبار به سیبک وجود دارد که مانع از عملکرد مناسب سیبکها میشود.
تعویض سیبک فرمان پراید
تعویض سیبک فرمان
شما میتوانید به سادگی یاد بگیرید که سیبک ماشینتان را خودتان تعویض کنید و از این خود کفاییتان لذت ببرید؛ برای این کار با ما همراه باشید و مراحل زیر را انجام دهید؛ این کار به اندگی صبر و حوصله و توان فیزیکی نیاز دارد، اما مطمئنن از نتیجه کار لذت خواهید برد. در صورتی که شما ترجیح میدهید به خوتان زحمتی ندهید، اجرت این کار برای یک تعمیرکار به طور میانگین 000/50 تومان و هزینه خود سیبک به صورت میانگین 000/60 تومان است و شما میتوانید از نتیجه کار لذت ببرید.
- مرحله اول اینکه یک جک زیر شاسی ماشین قرار دهید.
- پیچ چرخهای ماشینتان را شل کنید.
- جک بزنید و ماشین را در ارتفاع مناسب قرار دهید.
- چرخی که سیبک آن را میخواهید تعویض کنید باز کنید.
- مهره سر سیلند را باز کنید.(برای این کار به آچارهای 17 یا 19 نیاز دارید.)
- با آچار 17 مهره پشت سیبک را شل کنید.
- با چکش زدن به جایی که سیبک از آن رد شده سیبک را آزاد کنید.
- سیبک را باز، سیبک نو را جای آن ببندید.
- برای سمت دیگر نیز به همین منوال عمل کنید.
نکته : برای تنظیم فرمان نیاز به متر یا میله تنظیم دارید.
- پس از طی این مراحل و بستن سیبک نو، روی همان جک قربیلک و چرخ ها را صاف کنید و یک میله بین دو چرخ جلو قرار دهید.از سمت جلو لاستیک و میله باید با هر دو طرف در تماس باشد؛ اما از عقب باید به اندازه یک سکه ی پولی بین چرخ ولاستیک از یک طرف فاصله باشد، برای تنظیم با انبر قفلی بازوی فرمان را بچرخانید اگر باز کنید جلوی لاستیک جمع میشود و اگر ببندید جلوی چرخ باز میشود؛ دقت کنید که هر دو طرف را به یک اندازه شل و سفت کنید.
- در آخر، با ماشین دور بزنید و فرمان ماشین را تنظیم کنید. اما میزان فرمان برای چه؟ گاهی فرمان به سمت راست یا چپ کشیده میشود. این شرایط میتواند برای راننده و سرنشینان آن خطراتی به وجود بیاورد. بهترین شرایط فرمان این است که در دست راننده ثبات داشته باشد و اگر راننده آن را رها کرد به چپ یا راست منحرف نشود. اگر خودرو به یک سمت متمایل شود متواند ایراد کار از یکی از این قسمتها باشد:1. عدم میزان فرمان 2. خراب بودن جلوبندی 3. لاستیک خراب 4. رینگ خراب و جلوبندی نا مناسب .
اگر میخواهید بدانید فرمانتان میزان است یا خیر؟ میتوانید در یک مسیر خلوت برای مدت کوتاهی دست تان را از روی فرمان بردارید، اگر همچنان خودروی شما از مسیر مستقیم منحرف نشد به این معنا است که فرمان ماشینتان میزان است البته میزان کردن فرمان مثل تعویض روغن و تنظیم باد امری مدت دار نیست. یعنی تا زمانی که خودروی شما در حالت با ثبات حرکت میکند نیازی به میزان فرمان ندارد.
اما ماشینهایی مانند پژو405 و سمند، همه وزن خودرو روی رام آنها سوار است. دچار مشکل عدم میزان فرمان به دلیل شاسی نمیشوند اما این مشکل در خودروهایی مثل پراید قابل مشاهده است. زمانی که شاسی این خودروها باز یا بسته شود میتواند میزان فرمان خودرو را حالت استاندارد و تنظیم خارج کند. کمک فنرها معمولاُ در بحث میزان فرمان نقشی ندارند. اما اگر درست کار نکنند، فرمان خودرو هنگام افتادن در دستاندارها میکوبد.
نکته 2: اگر نتوانستید مراحل را به درستی انجام دهید به تعمیرگاه مراجعه کنید.
تست سیبک فرمان
تست سیبک فرمان
جهت انجام تست کشش سیبک به یک نگهدارنده نیاز دارید، نگه دارنده باید پایه سیبک را نگه دارد و پایه دیگر سیبک توسط دستگاه تست سیبک تحت فشار نیروی کششی قرار میگیرد. البته با توجه به این که سیبک خودرو شما در کجای سیستم تعلیق قرار دارد نیروی وارده میتواند فشاری، کششی یا جانبی باشد. البته همه این تستها را میتوان به وسیله نگه دارندههای مناسب توسط دستگاه تست انجام داد.
برای تست کشش سیبک خودرو محور سیبک را در راستای عمودی تحت نیروی کششی قرار دهید تا از مفصل خود خارج شود. نیروی که در آن خروج توپ از مفصل اتفاق میافتد تحمل مفصل را تعیین میکند.
سخن پایانی: حتما به این نکته توجه داشته باشید، هنگام خرید هر گونه قطعه ایی برای سیستم خودروی خود همه ی فاکتورهای احتمالی را در نظر بگیرید، هنگام خرید یک قطعه فقط به قیمت آن توجه نکنید زیرا عموماُ یک بار هزینه کردن درست از بسیاری از هزینه های احتمالی اضافه جلوگیری خواهد کرد. پس خساست به خرج ندهید و ایمنی خود و سرنشینان اتومبیلتان را به خطر نیندازید؛ سلامت کوچکترین قطعات برای کارکرد خودرو شما ضروری است.
دیدگاه های نامرتبط به مطالب تایید نخواهد شد.
از درج دیدگاه های تکراری برهیز نمایید.